A free soul - 2021


A free soul 1,80x2,20 m
A free soul 1,80x2,20 m

"A free soul" eller "En fri sjel" maleriet har en narrativ tittel som henspeiler på prosessen maleriet har vært gjennom. Å utforske hvor lenge et maleri kan bli til ukontrollert til jeg, som kunstner, griper inn og tar styringen var min søken etter å se, lære og forstå i dette "forsknings" prosjektet. 

Maleriet ble til, ute i min hage, fra våren til høsten 2021. Lerretet lå ute slik at naturen selv kunne på virke det gjennom regn, varme, sol, kulde, natt, dag, lys, mørke og vind. Malingen ble tømt utover lerretet i flytende tilstand og der ble den flyttet på etter hvert som gravitasjons kreftene ledet det utover og vinden løftet på lerretet. Allerede her har jeg hatt en finger med i spillet ved å velge ut farger og hvordan malingen skulle være. Dette gjorde jeg flere ganger, mellom hver gang malingen hadde tørket ble lerretet vasket. Etter hvert tilførte jeg også elementer som grener, stener, metallgjenstander ol. for å skape en ny dimensjon i bildet, igjen griper jeg inn. Nye runder med vasking av lerretet, nå også med stålbørste. 

Hva ble så resultatet? Maleriet bærer preg av organisk struktur som atelierets særpreg har vært med å påvirke - naturen/ute rommet. Jeg erfarer min kunstneriske påvirkning tidlig i fasen og overraskes hvor intenst samarbeidet mellom meg og naturen ble. Spenningen med å betrakte hvordan og hva som skjer, endringer gjennom min inngripen og naturens påvirkning, forståelsen for å tørre å la det bli som det blir og gi slipp på noe av kontrollen.

Bildet er ikke satt på blindramme, naturen kan ikke rammes inn. Istedet henger det fra taket, svevende ut fra veggen hvor miljøet rundt kan påvirke det og bevege det - til og med skyggene leker med lerretet. 

Prosessen i bilder